Stakleni podovi

Stakleni-podovi

Za izradu staklenih podova se koristi kaljeno-laminirano staklo zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na lom.

Kao konstrukcija može se koristiti inox, koji može biti poliran ili brušen ili čelik koji se izlaže procesu plastifikacije, kako bi se zaštitio od spoljašnjih uticaja i uklopio se u enterijer. Plastifikacija podrazumeva farbanje čelika u komori, nakon čega se čelik odnosi u peć, gde se zagreva do određene temperature kako bi se izvršilo pečenje boje. Plastifikacija čelika se vrši u bojama po RAL karti.

Stakleni podovi mogu biti providni, ukoliko se želi da prostor ispod poda bude vidan ili neprovidni ukoliko se želi suprotan efekat. Uobičajeno je da se za izradu staklenog poda koristi troslojno laminirano ili kaljeno-laminirano staklo, debljine u rasponu od 18 do 30mm.

Procesi za dobijanje neprovidnog stakla su peskiranje i emajliranje stakla.

Peskiranje stakla podrazumeva prolazak stakla kroz mašinu koja pod velikim pritiskom izbacuje sitna zrna peska koja ujednačeno matiraju površinu stakla.

Emajliranje stakla podrazumeva farbanje stakla koje se vrši u komori, a zatim se staklo zagreva do određene temperature kako bi se izvršilo pečenje boje. Staklo može biti bojeno u bilo koju boju po RAL karti.