Staklene ograde

Staklene-ograde

Staklene ograde bez stubova, rukohvata ili bilo kojih drugih vidljivih konstruktivnih elemenata su najčešći zahtev moderne arhitekture kada su u pitanju terase, balkoni, galerije ili stepenice.

Postoje standardi za izradu ovih sistema koji garantuju stabilnost, čak i kada ograda nema rukohvate. Standardna visina staklenih ograda je 1.1m uključujući i nosač staklene ograde. U zavisnosti od toga da li je u pitanju nadgradna, ugradna ili bočna staklena ograda, primenjuju se odgovarajući tipovi i debljine stakla. Tipovi stakla su kaljeno, laminirano i kaljeno-laminirano staklo, a debljine se kreću u rasponu od 10 do 20mm.

Obzirom da su trajnost i otpornost na spoljašnje uticaje imperativ, materijali od kojih se izrađuju sistemi staklenih ograda su aluminijum i inox.

Prilikom ugradnje staklenih ograda vrlo je važna priprema podloge još za vreme izgradnje objekta. Ukoliko se u toj fazi propusti zadovoljenje određenih statičkih i konstruktivnih uslova, može doći do toga da montaža staklene ograde ne bude moguća.