DORMA MUTO Staklena klizna vrata

DORMA-MUTO-staklena-klizna-vrata

DORMA MUTO COMFORT staklena klizna vrata predstavljaju kompaktno, prilagodljivo i multifunkcionalno tehničko rešenje

Glavne odlike ovog sistema su:

  • Viseći klizni sistem bez vođica u podu
  • Krilo vrata bez ramova, bez vidljivih profila
  • Roleri sakriveni unutar klizne šine bez vidljivog okova
  • Mogućnost ugradnje DORMOTION soft-close mehanizma
  • Modeli za 50, 80, 120 i 150 kg

Postoji nekoliko verzija ovog sistema – osnovne opcije podrazumevaju montažu prilikom koje se klizna šina vezuje za zid (iznad otvora vrata) i montažu kod koje se klizna šina vezuje za plafon ili može biti sakrivena u plafonu. Ova vrata mogu biti jednokrilna ili dvokrilna, dvokrilna sa sinhronizovanim otvaranjem-zatvaranjem (povlačenjem rukohvata na jednom krilu pokreće se i drugo krilo), u kombinaciji sa staklenim dovratnicima ili nadvratnicima ili teleskopska (više krila koja kližu u istu stranu, gde prvo krilo prilikom klizanja za sobom povlači ostala krila. Krilo kliznih vrata može biti izrađeno od stakla ili drveta, s tim što je moguće koristiti kaljeno staklo 8mm i 10mm debljine. Ova vrata su vrlo jednostavna za montažu i podešavanje, sa pokretnim prednjim poklopcem koji olakšava održavanje.

Kada su u pitanju klizna staklena vrata danas je soft-close mehanizam obavezan deo opreme. Osim što sprečava lupanje vrata o standardni stoper prilikom otvaranja ili zatvaranja, on lišava korisnika brige o brzini kretanja krila vrata ili jačini povlačenja krila vrata prilikom otvaranja, odnosno zatvaranja vrata. Ukoliko se vrata nalaze na frekventnom prolazu, ovo može predstavljati prilično frustrirajuće iskustvo, koje je u potpunosti rešivo postavljanjem soft-close mehanizma.

U slučajevima izrazito uskih otvora, uz pomoć “školjka“ rukohvata moguće je iskoristiti ceo otvor za prolaz, tako što će kompletno krilo vrata otklizati iza zida ili fiksnog dovratnika.

Korišćenjem print folija na staklu vrata se mogu pretvoriti i u zaseban estetski element u kompletnom dizajnu enterijera.

Više informacija o print folijama za staklo mogu se naći na linku “Print folije”.